سبزه عید نوروز نشانه فرشته اردیبهشت و نماد آب های پاک است. سبزه از اجزای اصلی سفره هفت سین شمرده میشود و شاید زیباترین ویژگی سفره هفتسین را میتوان به وجود سبزه آن دانست، به این دلیل که سبزه با رنگ و طراوت خود دلها را شادمان میسازد و با نگریستن به آن طلوع سال جدید را زیباتر میکند. در ایران باستان رسم بر این بود که ۲۵ روز قبل از نوروز در کاخ پادشاهان ۱۲ ستون از خشت خام برپا میساختند و بر هرکدام یک نوع غله میکاشتند و معتقد بودند اگر سبزهها خوب بروید سال پر برکتی است. دانههایی که امروزه کشت میشود بیشتر گندم و عدس است.
آموزش کاشت سبزه گندم
ابتدا گندم را تمیز بشویید و ناخالصی هایی که در اثر شستن روی آن جمع می شوند جدا کنید.
بعد در یک ظرف مناسب بریزید و به آن آب اضافه کنید تا آب چند سانت بالاتر از سطح گندم قرار گیرد. چون گندم ها خیلی سریع آب را به خود جذب می کنند و در صورت کم بودن آب قسمت بالا خشک می ماند.
معمولاً یکی دو روز این مرحله طول می کشد تا زمانی که نقطه سفید رنگ کوچکی روی گندم ها ایجاد شود. در طول این مدت چند بار آب گندم را عوض کنید.
سپس گندمها را در آبکش بریزید تا آب آنها گرفته شود و یک پارچه نخی تمیز انتخاب کنید و گندم ها را در آن بریزد و پارچه را روی گندم برگردانید. این کیسه را در آبکش قرار داده و زیر آن بشقاب بگذارید . مرتب با آبپاش به آن آب بدهید تا سطح پارچه همیشه خیس باشد ضمن این که به دلیل وجود صافی در زیر آب اضافی جمع نمی شود و تولید بوی نامطبوع نمی کند.
اگر عجله دارید کیسه را کنار بخاری قرار دهید.
وقتی که گندم ها ریشه زدند موقع پهن کردن آنهاست.
دقت کنید این مرحله زیاد طول نکشد تا جایی که ریشه ها خیلی بزرگ شده و در هم تنیده شوند چون پهن کردن آن ها مشکل است و سبزه یکدستی نخواهید داشت.
سطح ظرفی که می خواهید سبزه را در آن سبز کنید را با یک لایه پنبه بپوشانید بعد گندم ها را پهن کنید.
حداقل دولایه و حداکثر سه لایه گندم روی هم پهن کنید. کمتر از این مقدار سبزه شما کم پشت می شود و بیشتر از این مقدار قسمت های زیرین رشد نکرده و حالت فاسد به خود می گیرند.
روی گندم ها را با پارچه نمدار بپوشانید و مرتب به آنها آب بدهید. در این مرحله باید مراقب باشید پارچه روی سبزه ها همیشه مرطوب باشد و از طرفی آب اضافی در کف ظرف جمع نشود چون ریشه ها فاسد می شوند.
اگر می خواهید مطمئن تر شوید در این مرحله یک پلاستیک بزرگ انتخاب کنید وچند جای آن سوراخ ایجاد کنید و روی گندم ها بکشید به شکلی که سطح پلاستیک بالاتر از گندم ها باشد و لبه های پلاستیک را زیر ظرف قرار دهید تا حالت گلخانه ای ایجاد شود.
همین که جوانه های نقره ای رنگ از گندم خارج شدند می توانید از این به بعد هر روز کمی آنها را در آفتاب قرار دهید تا سبز خوشرنگ شوند.
سبزه ها به اندازه دلخواه که رسیدند آنها را در جای سرد و خنک قرار دهید تا رشدشان کم شود و دیرتر زرد و خراب شوند و همچنان مراقب آب دادن اندازه به آنها باشید.
آموزش کاشت سبزه قره ماش
پس از 4 روز ماشها سفید میشوند، پس آنها را درون دستمالی نخی میریزیم.
پس از سه روز که ماشها جوانه زدند آنها را درون ظرف مورد نظری کهاز قبل ته آن لایهای از پنبه گذاشتهایم ، می ریزیم و روی آنها را بادستمال خیس میپوشانیم.
پس از سه روز دستمال را از روی قره ماشها برمیداریم و در حدی که فقط مرطوب بمانند روی آنها، آب اسپری می کنیم و آنها را در آفتاب قرارمی دهیم.
طی 2 هفته به شکل زیبایی رشد خواهند کرد و سبزه آماده خواهند شد تا سر سفره هفتسین قرار گیرند.
نکات:
1. بهتر است از ظرف چینی و سفالی برای کاشت استفاده شود و از ظرف پلاستیکی استفاده نکنید.
2. هر چه قدر قطر بستر کمتر باشد سبزه بیشتر عمر می کند.
3. اگر در محیط گرم و خشک اقدام به کشت می کنید، تا هنگامی که جوانه ها به یک سانتر برسند از پارچه مرطوب استفاده کنید.
4. از آب ولرم در طول مراحل کشت سبزه عید استفاده کنید.
منبع: imohajer.blog.ir